Wednesday, January 3, 2018

Baju untuk Hana lagi


Comel kan baju ni..
Makin seronok aku jahit baju kecil molek ni. 

Istimewa untuk Hana 2 bulan.. 

Alahai kecilnya anak buah mak ngah.
Tak sabar mak ngah nak tengok Hana pakai. 

💖💖💖

Tuesday, January 2, 2018

Baju baru untuk Hana As-Sado


2018

Tahun baru datang lagi.
Moga jahitan aku lebih kemas dan dapat sebar manfaat pada keluarga aku. 
Insya Allah.. Amin.

Malam tadi aku jahit baju Hana umur 2 bulan.
Kecil bangat ni.. halus benar..

Special sebab siap ada headband lagi.. sangat eksklusif tau.
Sebenarnya kain ni aku beli dari perca je. Kalau full 1 meter RM16.00, tapi sebab aku beli kurang 1 meter, dapatla murah. Seronok beli kain perca ni, dia kira 0.3 meter dengan harga RM3.00 sahaja!!!

Aku beli banyak gak dulu sebab nak buat Cloth Pad dulu tu. Macam dalam gambar ni..

Disebabkan ada kain lebih, aku jahit la baju Hana.👧

 Ni baju kedua untuk Hana gak.. Ada headband juga.


Masih ada beberapa perca kain lagi untuk baju Hana. Nanti kalau dah siap jahit, aku post lagi.

Jahit Hujung Tahun 2017


Penghujung tahun 2017 ni, aku masih lagi menjahit untuk anak aku dan anak-anak buah yang lain.
Untuk satu meter knit cottton, aku dapat 2 helai baju putih macam kat bawah ni, untuk  Zayyad dan Ashraf.


Baju tidur Zayyad


Baju tidur Ashraf


Kain knit cotton gambar Minion ni, agak kecik... 
jadi ak dapat jahit untuk boxer semua anak buah aku.
Bananananana..
Boxer Aidil dan adik-adiknya


Boxer Amirul




Sunday, December 17, 2017

Baju sekolah agama anak buah

Aku jahit baju sekolah agama untuk Ariff  umur 8 tahun pada tahun depan, 2018.
Aku dah belikan baju sekolah untuk Arif, tapi salah saiz terbesar sangat. So, baju yang aku beli tu bagi ke Amir untuk tahun depan. Jadi, kenalah jahitkan untuk Arif, kesian tak ada baju sekolah baru.

Disebabkan aku yang jahit, maka design kenalah ikut cara aku. Aku tak reti nak jahit leher baju cekak musang, maka terhasilah leher teluk belanga macam dalam gambar tu.
Hmm.. jadilah.. mak ngah reti jahit macam tu aje..😆😆😆

Ni sampin untuk tahun depan umur 12 tahun.
Umur 10 tahun dan 8 tahun aku buat sama saiz. Senang tak payah susah-susah potong.
Nasiblah... Mak ngah malas nk pikir saiz korang.. kah-kah.. 😜😜😜

Insya Allah, Mak ngah doakan anak-anak buah mak ngah jadi Soleh ye..
Belajar baik-baik ye sayang-sayang semua.


Beli kain KG Lot lagi

Aku ada beli KG Lot lagi. Harga RM40.00 untuk 2 kg berat kain. Sangat murah kena tambah RM10.00 untuk postage. Senang kan.. beli online, sampai kat opis.


Saiz kain dalam 1 meter. Ada juga yang dapat 1/4 meter. Tapi memang untung sebab aku dapat corak 
Boboiboy. Kain ni remnant tak sempurna sebab ada corak yang print tak sempurna putus-putus. 

Print error putus-putus macam ni.
Tak ada hal la.. kena pandai la adjust kan 💁💁


Kain ni sampai opis minggu lepas. Senyum lebar  aku seronot sangat..

Ha.. nilah kain boboiboy tu.. comel kan.
Kain ni jenis Lycra Cotton. Sesuai untuk jahir spender @ swimming suit.

Sunday, December 10, 2017

Budak 3 Tahun yang SOLEH

Ha... nilah budak 3 Tahun tu.. Zayyad dan Ashraf pakai baju spongebob..
Seronok bila dorang pakai baju yang aku jahit sendiri.
Jahitan kasih syg ni...
 💖💖😍😍😍



 Ni Zayyad pakai baju Dinosaur masa pegi kenduri kahwin kawan suami.

Zayyad dengan gembira main kat taman.
Aku pon gembira sebab baju yang aku jahit tu CANTIK...😝😝😝😝


Projek Hari Cuti

Macam biasa... Aku gembirakan hati dengan menjahit baju untuk anak sendiri dan anak buah.
Seronok bila dah siap...

Baju 11 tahun, untuk Aidil. 
Yang 3 tahun untuk Zayyad dan Ashraf.

Baju 3 tahun untuk Zayyad.
Baju 7 tahun untuk Arif dan 9 tahun Amirul.

Saiz 7 tahun dan 9 tahun macam sama. Nasib korang la..
 Mak ngah jahit ikut imaginasi je..
😁😀😀

Tara... da siap pakai baju baru..😝😝😝



Sunday, December 3, 2017

Bercuti di Melaka


Jalan-jalan pergi Zoo Melaka.

Mahal gak masuk RM17.80 dewasa seorang.
Nasib zayyad free sebab 3 tahun.. kalau 4 tahun dah kene charge kanak-kanak RM7.00 lebih.

Sebenarnya trip ke Melaka ni sebab kerja,  sambil aku pergi tengok site projek  Melaka, 
aku pon bawak la laki n anak aku boleh singgah umah nenek lepas site tu.

Tak nak cite pasal cuti sebenarnya, nak bagitau baju yang zayyad pakai tu, 
hasil jahitan aku. 😝😝😝


Ni pon hasil jahitan aku gak.. sebab masa jalan pergi Melaka tu, zayyad pakai baju ni.


Baju Melayu Zayyad


Aku jahitkan baju melayu untuk Zayyad, tapi sampin tu beli siap kat kedai.
Alkisahnya, aku beli kain 2.5 meter tapi bidang 60" untuk aku buat baju kurung.
Tapi ada kain lebih, aku jahitla baju melayu zayyad. 

Baju ni zayyad pakai masa ada persembahan akhir tahun kat sekolah. 
Comel 💖

Lebih comel bila zayyad rajin solat mcm ni.. 
💖💗💖

Monday, November 27, 2017

SpongeBob SquarePants

Semalam aku jahit lagi baju t-shirt kain SpongeBob SquarePants lagi..

Nombor yang aku label ni ialah turutan jahitan dari kain yang telah dijahit dari pertama hingga siap kain kelima.


 Aku suka kain belang ni match dengan kain spongebob dan kuning.. 
Nampak mahal, padahal pakai sambung kain perca je 😝😝😝

Kain belang ni pon beli murah je.. kain Kg Lot yg 1 beg RM40.00 tu. Tapi aku tak ingat la bp kg, agak-agak dlm 2kg kot..

Malam ni ingat nak jahit lagi, tapi tak boleh la sebab nak packing barang ke Melaka esok.
Aku ada site 2 hari pergi Melaka.


Bolehla sambil kerja, sambil jalan makan angin, sambil ziarah Wee (nenek) kat kampung..
👪






Sunday, November 26, 2017

Rajinkan diri menjahit kain lagi :)


Seronok sangat sebab dapat beli kain murah dan jahit baju untuk pakai sendiri. Rasa jimat sangat.. hahaha.. walaupun kadang jahit kadang ok kadang tak ok.. Yang penting jahitan tu, anak sendiri sendiri yang pakai.. Tak de komplen punya.. 😉😉😉

Ha.. baru-baru ni aku beli lagi kain Knit Cotton kat kedai Shirly Yong tu.. RM200 untuk 10 helai... 
Maknanya RM20.00 untuk 1 meter. Memang berbaloi.. 

Aku pon ada beli kain Kg Lot, kain timbang RM40.00 satu beg.

Sebelum tu aku ada beli gak kain RM100.00 untuk 10 helai.

Banyak kan aku beli? Ni semua salah kedai tu, bila masuk kedai macam ada ubat dadah yang akan rasuk aku untuk membeli dan membeli.. ahaha 😝😝😝

So, nilah beberapa hasil jahitan yang dah siap.. 



Baju tidur Zayyad.. Dino.. Grrrr


Ni ada SpongeBob 😀


Ada superman.. ni dah bagi kat anak buah, Ashraf umur sama macam Zayyad. 
Kain corak superman ni dapat buat baju satu lagi untuk Zayyad. Tapi gambar tak post kat sini, lupa nak snap.


Ada kain Ninja Turtle untuk Amir, Arif dan Ashraf.. 
Nasiblah.. mak ngah jahit baju saiz macam lebih kurang sama je.. hahaha.. 

Baju Dino untuk Ashraf. 
Ada satu set baju dan seluar kain macam ni, tapi untuk Zayyad. 
Kalau aku ingat nak snap gamba, aku share la nanti.


Ok.. Sekian untuk kali ni.. Nanti ada masa nak jahit lagi untuk anak-anak buah lagi.
😍😍😍
Mak ngah lanja baju yang mak ngah jahit je ok.. 

Wednesday, November 15, 2017

Baju Anak Buah Gegirl

Sambungan daripada menjahit kain Knit Cotton lagi..
Ni ada kain gambar cartoon Frozen aku jahit untuk Izzati dan Ani. Lebihan kain perca aku jahit panties pula :)


Ni hadiah untuk baby Hana 1 bulan. Mak Ngah bagi beg uncang dan kain alas untuk tukar diaper. 

Ni lah lebihan perca daripada baju Izzati, Ani dan baju aku. Maka terhasilah baju Hana. 
Jimat tak payah beli. 

Ada projek nak jahit  baju t-shirt untuk anak buah yang lain. 
Nanti aku update lagi.


Jahit Baju : Knit Cotton

Baru-baru ni aku jahit baju t-shirt anak aku sendiri. Senang dan jimat sangat. 

Bayangkan kalau sepasang macam ni harga RM35.00, tapi aku beli kain ni RM20 je semeter dah boleh jahit macam-macam. Dapat la sepasang baju dan seluar Zayyad umur 3 tahun macam Ninja Turtle ni, satu t-shirt uk Harith umur 7 tahun. 







Ni baju Izzati  umur 9 tahun dan Ani umur 6 tahun. Baju t-shirt lama, cuma aku tambah skirt cantum pada baju tu.


Total 1 meter untuk baju Izzati dan Ani. Ada perca lagi ni..

Total 1 meter untuk seluar Ani dan Ani.