Friday, April 14, 2017

Beg Solat dan Botol Air

Ni saje nak update Beg Solat yang di minta oleh akak aku. Sebenarnya aku offer akak aku Beg Botol Air, tapi dia minta Beg Solat plak.. Hadiah kasih sayang :)

Beg Solat 
Ni bekas Botol Air aku
Sudahnya, aku jahit Beg Botol Air untuk dan Zayyad je. Tapi gambar Zayyad punya nantilah aku update, lupa nak ambil gambar.

Rajin lagi

Kali ni aku jahit Nursing Pad untuk adik aku. Fabrik cover guna kain Cotton Flannel, fabrik dalam guna kain dari baju t-shirt lama. Recycle la kan, buat apa membazir :) hahaha


 Ha, aku dah pandai jahit stokin sendri :) Pola dari internet kat SINI. Boleh pakat-pakat jahit ye, ada yang sudi kongsi ilmu. Moga Allah murahkan rezeki beliau :) Insya Allah.



Cloth Pad


Pernah dengar Cloth Pad tak? Ha.. ni nak bagi tau.. Orang tua dulu-dulu masa datang bulan @ period mana ada guna pad @ sanita bagai. Mereka guna kain batik lama yang lipat-lipat je, pastu dah guna basuh.

Zaman sekarang sebab teknologi dah maju dan  berkembang guna pad yang macam-macam jenama kat pasaran. Tapi rupanya kat luar negara omputih yang lebih maju dari kita kat Malaysia ni, mereka guna kain semula sebab lebih mementingkan alam sekitar.

Jangan risau BOCOR ye, sebab dalam Cloth Pad ni ada fabrik Pul untuk elakkan masalah kebocoran.

Cloth Pad yang aku jahit memang tebal. Ni aku ada terangkan lapisan yang aku guna...

  1. Lapisan  Minky Flecee  
  2. Lapisan  Bamboo Fleece 
  3. Lapisan  Microfiber 
  4. Lapisan  Kain Pul (plastik)
  5. Lapisan  Kain Cotton (corak)


Bagi aku yang baru sedar kebaikan Cloth Pad ni, banyak kebaikan yang aku alami. Memang jimat lah, bulan-bulan dah tak payah beli pad lagi :) hahaha

Mulanya akak aku yang pakai dulu. Dia beli kat online je, harga memang mahal sebab fabrik yang digunakan memang mahal. Banyak lapisan dalam Cloth Pad tu. Pastu akak aku suruh aku jahit untuk dia dan cadangkan untuk aku buat jualan.

Alhamdulillah, aku dah mula jahit Cloth Pad ni. Nanti ada masa aku jahit lagi, ni lah hasil Cloth Pad yang dah berjaya dijahit dan telah dipakai oleh adik-beradik aku. Jual kat adik beradik dulu. Nanti rajin jahit banyak-banyak, bleh jual kat orang lain lak, hahaha :)


Ini  yang First Bath, aku jahit saiz Panty Liner.

Panty Liner aku jahit ni.. Bukan dari pakcik Google ye.. hahaha..

Ini  saiz Maxi untuk aliran banyak (Heavy Flow)

Saiz Maxi ni selesa.. Tengok sendiri la saiznya :)
Contoh lipatan kalau dah guna. Lipat kat sayap dan tekan snap button pada panty. Kukuh macam korang pakai maxi wing pad tu, cuma yang ini tak de gam, guna snap button untuk lekapan je.

Ini Maxi untuk Aisyah
Yang bestnya, Cloth Pad ni sama macam pad biasa je. Basuh la kalau dah guna. Tak ada alasan susah nak guna, sebab kalau kat pejabat @ travel keluar pon masih boleh guna dan basuh. Bila dah basuh, perah dan masukkan dalam Pul Bag. Pul Bag ni dari fabrik plastik, jadi air tak meresap keluar @ bocor.

Pul Bag ada tali, senang nak gantung dalam tandas.

Projek Kraft


Ini Bantal Gitar Ikea yang mahal.

Ini Bantal Gitar yang aku jahit sendri. Ha... boleh la kan.. fungsi pon sama gak, boleh buat peluk-peluk.



Pola buat bantal tak ada ye.. Teknik cuba jaya je.. Alhamdulillah berjaya gak :)

Wednesday, August 3, 2016

Monday, August 1, 2016

Dah lama tak menjahit..


Rindu nak aktif menjahit macam dulu. Insya Allah, dalam perancangan nak beli mesin jahit tepi. Aku dah survey brand Singer yang 3 benang 1 jarum tu..

Antara sebab aku nak menjahit balik ni... sebab mahal lah nak  beli baju yang da siap kat kedai. Melampau sangat harganya, sedangkan jahit biasa je.. aku pun bleh buat..

Tunggu kedatangan mesin baru ke rumah. Aku pon ada cadang nak buat tempat khas untuk aku menjahit nanti. Walaupun tak cantik deco tempat tu nanti, asalkan aku bleh letak barang-barang jahit aku, dah memadai.

Ha.. nilah baju Raya Aidilfitri 2016 yang dijahit sendiri :) seronok bila dah kembali menjahit.. Tak sabar nak jahit lagi dan lagi.. dan lagi.. Almaklumlah.. dekat 3 tahun aku menyepi dari menjahit ni.

Oklah.. nanti mesin jahit sampai, aku update lagi ye..



Tuesday, February 5, 2013

Jubah ABAH & AKIF

Alhamdulillah, setelah sekian lama NANA peram selama 7 bulan kain ni, akhirnya berjaya jugak jahit jubah untuk abah dan adik ku akif.


 Teringin nak tengok abah & akif pakai baju ni pergi solat sama-sama kat surau area rumah, Insya Allah :)


Ni NANA buat 2 pasang jubah untuk akif, hadiah untuk akif masuk skolah asrama. Semoga jadi Hafiz yang baik dan dapat membimbing keluarga.  Moga kami semua jadi anak soleh dan solehah yang membahagiakan mak abah dunia dan akhirat, Insya Allah..

Thursday, August 23, 2012

Aku CINTA kamu, MESIN JAHIT :)

Ahaks.. Inilah CINTA hati NANA, yang selalu membantu NANA, keluarga dan kawan-kawan bila dalam kesusahan. Dia juga selalu teman NANA bila rasa boring dan sedih, bila tak ada siapa temankan NANA, dilah yang selalu ada :)


Seronok dan rasa bahagia sangat bila bersamanya :) Terima Kasih kerana sentiasa di sisi NANA.. <3

Baju Melayu Junior

Tahun ni jugak NANA dah jahit baju melayu untuk kanak-kanak 5 pasang. 3 pasang untuk anak Leha, 1 pasang untuk anak Mijah, dan 1 pasang untuk anak Zura, member opis. Leha dan Mijah ni adik NANA. Cheh~ sibuk jahit untuk anak orang jer, bila nak jahit untuk anak sendiri? Aiseh.. anak tekak jer ada wat masa ni.. hehehe..

Baju sebelah kanan tu, baju anak Zura. NANA jahit baju ni ikut contoh baju raya Harith yang NANA jahit tahun lepas. Saiz baju ni untuk baby lelaki umur bawah 1 tahun.

Yang ini baju anak Leha, yang atas sekali baju Aidil 6 tahun, pastu baju Amirul 4 tahun dan bawah sekali baju Che' Mat bawah 1 tahun.


Yang ini pulak baju anak Mijah. Yang atas sekali baju kurung Izzati 5 tahun, (NANA jahit baju je, sebab kain tahun lepas leh pakai lagi, hehe) pastu baju Harith 2 tahun dan bawah sekali baju Baby Yani yang bawah 5 bulan kot. 

Ini baju raya Mijah.


Sebenarnya NANA dah jahit baju kurung Kok Lin, Leha, Aisyah, Nabilah dan NANA sendiri. Baju jubah Akif pon ada, tapi semua ni tak sempat nak tangkap gambarnya. Penat sangat bertungkus-lumus jahit bulan puasa hari tu. Nanti ada masa NANA ambek gambar dorang dan upload dalam blog ni.



Jubah Raya Abah



Raya tahun ni dapat lagi NANA jahit baju untuk keluarga NANA.

 Percubaan pertama untuk tahun 2012 ni, NANA cuba buat jubah untuk Abah NANA. Hehe.. jadi tu memang jadi, tapi tak ada poket. Abah komplen "kenapa ko tak letak poket?" NANA jawab..."ni 1st time NANA jahit jubah, mana NANA reti letak poket, tapi jubah untuk adik Akif dah ada poket. Lenkali NANA jahit jubah untuk abah lagi, NANA letak poket yer".. hehehe.. senang jer jawapan NANA. :)



 Ni  je contoh jubah yang paling senang dan selamat.

Kain yang dah di potong.
Tara... dah siap pon.. Nampak memang simple, tapi agak azab nak menjahitnyer, sebab jubah pertama lah katakan. Lepas ni NANA nak buat jubah untuk diri sendiri lak.. hehehe..  :)


Wednesday, June 20, 2012

Manik untuk Officemate Aisyah



Alhamdulillah dapat jugak update blog hari ni, dah lama sangat senyap. Bukan apa, NANA malas nak upload gambar jer, setakat ni tempahan memang berjalan macam biasa. Baru-baru ni NANA ada jahit Baju Kurung 2 pasang, Baju Pesak Gantung 2 pasang dan jahit Manik pada lengan baju 2 pasang gak. Alhamdulillah masih diberi kepercayaan untuk menjahit lagi, Terima Kasih pada officemate adik NANA, Aisyah.

Inilah hasil jahitan manik yang telah siap. Tapi, jahitan baju kurung tak ada gambar lak, malas nak amek gambarnya hari tu, sebab siapkan dalam keadaan tergesa-gesa. Insya Allah, kalau ada kesempatan lagi, NANA akan upload gak tempahan baju yang berjaya disiapkan :)






Ha.. ni ajelah gambar jahitan manik pada hujung lengan baju kurung :)

Wednesday, January 4, 2012

Brooch Bunga : Part 3

 Alhamdulillah.. 
Hehe~ Lama dah NANA tak update Brooch Bunga ni. Kali ni banyak jugak NANA dapat buat.. ada dalam 190 biji semuanya. Tara~

Ni edisi lepas gian sebab dah lama tak buat Brooch Bunga
Rindu plak nak buat hari tu, sampai sakit tangan NANA buat, hehehe..


 Saiz
Brooch Bunga NANA

 Ashiteru = i LOVE u