Counter

Followers

Tuesday, February 5, 2013

Jubah ABAH & AKIF

Alhamdulillah, setelah sekian lama NANA peram selama 7 bulan kain ni, akhirnya berjaya jugak jahit jubah untuk abah dan adik ku akif.


 Teringin nak tengok abah & akif pakai baju ni pergi solat sama-sama kat surau area rumah, Insya Allah :)


Ni NANA buat 2 pasang jubah untuk akif, hadiah untuk akif masuk skolah asrama. Semoga jadi Hafiz yang baik dan dapat membimbing keluarga.  Moga kami semua jadi anak soleh dan solehah yang membahagiakan mak abah dunia dan akhirat, Insya Allah..

Thursday, August 23, 2012

Aku CINTA kamu, MESIN JAHIT :)

Ahaks.. Inilah CINTA hati NANA, yang selalu membantu NANA, keluarga dan kawan-kawan bila dalam kesusahan. Dia juga selalu teman NANA bila rasa boring dan sedih, bila tak ada siapa temankan NANA, dilah yang selalu ada :)


Seronok dan rasa bahagia sangat bila bersamanya :) Terima Kasih kerana sentiasa di sisi NANA.. <3

Baju Melayu Junior

Tahun ni jugak NANA dah jahit baju melayu untuk kanak-kanak 5 pasang. 3 pasang untuk anak Leha, 1 pasang untuk anak Mijah, dan 1 pasang untuk anak Zura, member opis. Leha dan Mijah ni adik NANA. Cheh~ sibuk jahit untuk anak orang jer, bila nak jahit untuk anak sendiri? Aiseh.. anak tekak jer ada wat masa ni.. hehehe..

Baju sebelah kanan tu, baju anak Zura. NANA jahit baju ni ikut contoh baju raya Harith yang NANA jahit tahun lepas. Saiz baju ni untuk baby lelaki umur bawah 1 tahun.

Yang ini baju anak Leha, yang atas sekali baju Aidil 6 tahun, pastu baju Amirul 4 tahun dan bawah sekali baju Che' Mat bawah 1 tahun.


Yang ini pulak baju anak Mijah. Yang atas sekali baju kurung Izzati 5 tahun, (NANA jahit baju je, sebab kain tahun lepas leh pakai lagi, hehe) pastu baju Harith 2 tahun dan bawah sekali baju Baby Yani yang bawah 5 bulan kot. 

Ini baju raya Mijah.


Sebenarnya NANA dah jahit baju kurung Kok Lin, Leha, Aisyah, Nabilah dan NANA sendiri. Baju jubah Akif pon ada, tapi semua ni tak sempat nak tangkap gambarnya. Penat sangat bertungkus-lumus jahit bulan puasa hari tu. Nanti ada masa NANA ambek gambar dorang dan upload dalam blog ni.



Jubah Raya Abah



Raya tahun ni dapat lagi NANA jahit baju untuk keluarga NANA.

 Percubaan pertama untuk tahun 2012 ni, NANA cuba buat jubah untuk Abah NANA. Hehe.. jadi tu memang jadi, tapi tak ada poket. Abah komplen "kenapa ko tak letak poket?" NANA jawab..."ni 1st time NANA jahit jubah, mana NANA reti letak poket, tapi jubah untuk adik Akif dah ada poket. Lenkali NANA jahit jubah untuk abah lagi, NANA letak poket yer".. hehehe.. senang jer jawapan NANA. :)



 Ni  je contoh jubah yang paling senang dan selamat.

Kain yang dah di potong.
Tara... dah siap pon.. Nampak memang simple, tapi agak azab nak menjahitnyer, sebab jubah pertama lah katakan. Lepas ni NANA nak buat jubah untuk diri sendiri lak.. hehehe..  :)


Wednesday, June 20, 2012

Manik untuk Officemate Aisyah



Alhamdulillah dapat jugak update blog hari ni, dah lama sangat senyap. Bukan apa, NANA malas nak upload gambar jer, setakat ni tempahan memang berjalan macam biasa. Baru-baru ni NANA ada jahit Baju Kurung 2 pasang, Baju Pesak Gantung 2 pasang dan jahit Manik pada lengan baju 2 pasang gak. Alhamdulillah masih diberi kepercayaan untuk menjahit lagi, Terima Kasih pada officemate adik NANA, Aisyah.

Inilah hasil jahitan manik yang telah siap. Tapi, jahitan baju kurung tak ada gambar lak, malas nak amek gambarnya hari tu, sebab siapkan dalam keadaan tergesa-gesa. Insya Allah, kalau ada kesempatan lagi, NANA akan upload gak tempahan baju yang berjaya disiapkan :)






Ha.. ni ajelah gambar jahitan manik pada hujung lengan baju kurung :)

Wednesday, January 4, 2012

Brooch Bunga : Part 3

 Alhamdulillah.. 
Hehe~ Lama dah NANA tak update Brooch Bunga ni. Kali ni banyak jugak NANA dapat buat.. ada dalam 190 biji semuanya. Tara~

Ni edisi lepas gian sebab dah lama tak buat Brooch Bunga
Rindu plak nak buat hari tu, sampai sakit tangan NANA buat, hehehe..


 Saiz
Brooch Bunga NANA

 Ashiteru = i LOVE u

















Monday, November 28, 2011

Cushion Cover : Part 1

Ni koleksi pertama Cushion Cover yang NANA buat dan ianya  untuk Majlis Perkahwinan Cath jugak. Hehehe~ Banyak tempahan dari Cath sebenarnya masa tu.

Cushion Cover ni NANA letak riben kat tengah-tengah untuk di ikat bersama dengan Cincin Hantaran Perkahwinan :)

 Bunga-bunga ros ni semua antara 300 biji bunga yang NANA buat sendiri. 

Ini design yang pertama.

  Bunga-bunga ni boleh diubah suai yer. Maknanya boleh ditanggalkan sebab kat belakang nya ada pin. Senang jugak untuk di basuh nanti kalau kotor. 



 Ini pulak design yang kedua. NANA buat bentuk riben besar menggunakan kain organza.

 Kat tengah nya NANA letak bunga ros dan riben, yang ini pun boleh ikat cincin juga~

 Yang ketiga ni simple sikit, bunga bentuk daisy ni guna kain felt yang agak tebal sikit. Dan, riben di tengah tu untuk ikat cincin juga~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...