Friday, April 14, 2017

Cloth Pad


Pernah dengar Cloth Pad tak? Ha.. ni nak bagi tau.. Orang tua dulu-dulu masa datang bulan @ period mana ada guna pad @ sanita bagai. Mereka guna kain batik lama yang lipat-lipat je, pastu dah guna basuh.

Zaman sekarang sebab teknologi dah maju dan  berkembang guna pad yang macam-macam jenama kat pasaran. Tapi rupanya kat luar negara omputih yang lebih maju dari kita kat Malaysia ni, mereka guna kain semula sebab lebih mementingkan alam sekitar.

Jangan risau BOCOR ye, sebab dalam Cloth Pad ni ada fabrik Pul untuk elakkan masalah kebocoran.

Cloth Pad yang aku jahit memang tebal. Ni aku ada terangkan lapisan yang aku guna...

  1. Lapisan  Minky Flecee  
  2. Lapisan  Bamboo Fleece 
  3. Lapisan  Microfiber 
  4. Lapisan  Kain Pul (plastik)
  5. Lapisan  Kain Cotton (corak)


Bagi aku yang baru sedar kebaikan Cloth Pad ni, banyak kebaikan yang aku alami. Memang jimat lah, bulan-bulan dah tak payah beli pad lagi :) hahaha

Mulanya akak aku yang pakai dulu. Dia beli kat online je, harga memang mahal sebab fabrik yang digunakan memang mahal. Banyak lapisan dalam Cloth Pad tu. Pastu akak aku suruh aku jahit untuk dia dan cadangkan untuk aku buat jualan.

Alhamdulillah, aku dah mula jahit Cloth Pad ni. Nanti ada masa aku jahit lagi, ni lah hasil Cloth Pad yang dah berjaya dijahit dan telah dipakai oleh adik-beradik aku. Jual kat adik beradik dulu. Nanti rajin jahit banyak-banyak, bleh jual kat orang lain lak, hahaha :)


Ini  yang First Bath, aku jahit saiz Panty Liner.

Panty Liner aku jahit ni.. Bukan dari pakcik Google ye.. hahaha..

Ini  saiz Maxi untuk aliran banyak (Heavy Flow)

Saiz Maxi ni selesa.. Tengok sendiri la saiznya :)
Contoh lipatan kalau dah guna. Lipat kat sayap dan tekan snap button pada panty. Kukuh macam korang pakai maxi wing pad tu, cuma yang ini tak de gam, guna snap button untuk lekapan je.

Ini Maxi untuk Aisyah
Yang bestnya, Cloth Pad ni sama macam pad biasa je. Basuh la kalau dah guna. Tak ada alasan susah nak guna, sebab kalau kat pejabat @ travel keluar pon masih boleh guna dan basuh. Bila dah basuh, perah dan masukkan dalam Pul Bag. Pul Bag ni dari fabrik plastik, jadi air tak meresap keluar @ bocor.

Pul Bag ada tali, senang nak gantung dalam tandas.

No comments:

Post a Comment